Fotbolls-VM i Ryssland blev en oväntad svensk framgång. Men den största framgången var kanske att ens ta sig dit. Så hur ska man egentligen sammanfatta fotbolls-VM i Ryssland sommaren 2018? Kanske som en blågul framgång och ett tyskt fiasko. Vi tar det från början.

Fotbolls-VM i Ryssland 2018 var nog något som de flesta svenskar trodde skulle bli ännu ett VM som Sveriges landslag inte skulle få vara med och spela. Men efter två matcher mot Italien i slutet av 2017 som inte kan beskrivas som något annat än sensationella så lyckades Sverige trots allt med bedriften att ta sig till VM 2018.

Våren 2018 gick det dock knackigt i förberedande matcher. Samtidigt gick diskussionerna heta. Skulle Zlatan Ibrahimovic göra comeback i landslaget? Så blev det inte och ett Sverige som slog ur underläge inledde fotbolls-VM mot Sydkorea. Man kanske kan sammanfatta den första omgången i Sveriges gruppspel med en liten punktlista:

  • Habil match av Sverige mot Sydkorea
  • VAR det straff? Video Assistant Referee var något som alla plötsligt pratade om
  • Praktfiasko för Tyskland, som förlorade sin öppningsmatch mot Mexiko med 1-0 i en match som alla förväntade sig att Tyskland skulle vinna.

Det betydde nya problem för Sverige. Läget i gruppen förändrades till det sämre. Sverige skulle i nästa omgång möta Tyskland, och Mexiko skulle antagligen också vinna sin match mot gruppens svagaste lag Sydkorea.

Precis så blev det också. Sydkorea lyckades inte alls skrälla. Sverige kämpade tappert men Tyskland gjorde mål på frispark på övertid efter att Jimmy Durmaz dragit på sig en möjligen onödig frispark.

Tyskt haveri

Det betydde inför den sista omgången att Mexiko hade sex poäng. Sverige hade endast tre. Tyskland hade också tre. Det var ett problematiskt läge där oavgjort mot Mexiko inte räckte. Om Tyskland hade vunnit sin öppningsmatch hade Sverige inte varit piskade att vinna mot Mexiko. Men nu blev det så. Utan en vinst mot Mexiko skulle Sverige antagligen åka ur.

Ingen hade dock räknat med ett av VM:s absolut märkligaste resultat. Ett resultat som knappt någon som ägnade sig åt betting på VM 2018 kunde ana. Sydkorea lyckades slå Tyskland med 2-0 i en match som visade att bollinnehav och målchanser inte betyder någonting om man inte lyckas göra mål. En av VM:s stora skrällar var ett faktum. Tyskland hade åkt ut ur VM redan i gruppspelet.